Zašto smo otvorili prvo konobu, a onda i pansion u Vukovaru?

Nakon godina u progonstvu koje smo proveli radno u Istri, gdje smo bili vlasnici više uspješnih restorana i barova, odlučili smo se na povratak u Vukovar.

Iako smo tijekom prognaničkih godina stekli brojna poznanstva i prijateljstva koja traju do današnjeg dana nostalgija je prevladala interes. Nedostajao nam je Vukovar gdje smo kao klinci trčali po ulicama, gdje smo krali trešnje od susjeda, lijepili selotejpe za kućna zvona i radili bezazlene nepodopštine koje su u dječjim očima izgledale kao velike avanture iz kojih smo se izvlačili takvim žarom kao da nam je život bio u pitanju.

Kada smo se vratili u Vukovar, kupili smo malu kućicu tj. (ono sto je ostalo od nje), ruševina iz koje je raslo drveće, nasuprot gradskog parka na Sajmištu. Ubrzo smo na mjestu srušene zgrade izgradili novu i u prizemlju otvorili prvu Vukovarsku konobu znakovitog imena Megaron.

Naziv Megaron seže u 5000 godina dugu povijest naseljavanja i života u našim krajevima.Megaron je bila nastamba iz vremena Vučedolske kulture koja je služila za društvene i duhovne svrhe, sagrađena u centralnom dijelu tadašnjeg naselja, koje se danas nalazi u neposrednoj blizini Grada Vukovara (arheološko nalazište). Vučedolska kultura se smatra začetnikom Europske civilizacije.

Vanda ispred ulaza u Konobu Megaron

Konoba Megaron je uspješno poslovala dugi niz godina s početnih četrdeset mjesta s vremenom proširena mogla je primiti stotinjak gostiju tj. autobus s najvećim kapacitetom putnika.

Nije trebalo proći dugo vremena da se ideja o lokalnim specijalitetima spravljeni od namirnica iz najužeg zemljopisnog kruga uz ponudu biranih Vukovarskih vina, pokaže kao dobitna kombinacija uspješne turističke ponude.

Kotlet sa salatom

S ponosom smo svojim sugrađanima, njihovim gostima i ostalim turistima prvi predstavili specijalitete kao što su: Vukovarski odrezak, koji je svojom oblikom i sastojcima dočaravao duh prošlih vremena i svečanih gozbi,

Smuđ u sauvignonu spravljen po receptu starog fratra za kojega se i danas kaže da je to hrana dostojna plemstva i svećenstva, bilo je u svakodnevnoj ponudi od predjela s kulenom i Podlijevani sirom – takozvani sir Dunavskog slijeva koji smo prezentirali da izgledom i formom sliči Mozzarelli, jedino što za razliku od svjetski poznate Mozzarelle ima i okus i miris, bilo je tu i juhica raznih i svečanih sljedova nedjeljnih i svatovskih, koja su obilato oplemenjivana ugodnim lokalnim vinima.

Kako je turizam grana gospodarstva podložna brzoj prilagodbi zahtjevima tržišta, rodila se ideja izgradnje smještajnog objekta koji bi zadovoljio potrebe smještaja i suvremene ekološke i građevinske standarde, 2013 izgradili smo pored postojeće konobe modernu vilu po uzoru na Berlinske gradske ville.

Skica Vile Vande

Zašto baš Berlinske?

Specifičnost Berlinskih gradskih villa je bila u tome da su one (koje nisu bile srušene) dugo godina nakon završetka drugog svjetskog rata, bile zapuštene sve do pada Berlinskog zida, kada se obnavljaju i ponovno postaju poželjnim stambenim prostorom, upravo zbog dugogodišnjeg čekanja na obnovu kako bi ponovno zablistale u novom sjaju, povezalo je Berlinsku priču i stvorilo je prikladnom za Vukovar nakon mirne reintegracije.

Izgraditi Villu u Vukovaru po uzoru na Berlinske Ville iz tridesetih godina prošlog stoljeća i u nju implementirati suvremene sustave zelene gradnje, gdje je glavni energent solarna i geotermalna energija nije bilo lako. Ishodovanje potrebnih dozvola je uz velike teškoće trajalo četiri godine, da bi na kraju 2012. projekt Vukovarske ville dobio u Berlinu laskavu nagradu Green building organizacije kao najinovativniji projekt Europske unije na polju zelene gradnje.

Vila Vanda danas
Vila Vanda danas

Dolaskom zadnje ekonomske krize i velikog vala iseljavanja stanovništva iz našeg kraja i prilagodbe novonastaloj situaciji, Konoba megaron je trenutno van funkcije, odnosno posluje samo Pansion Vila Vanda sa svojih 13 soba koje zadovoljavaju potrebe smještaja turista, poslovnih partnera i obiteljskog posjeta Gradu Vukovaru.